wat is een smart tv

Wat is een smart tv?

Steeds meer mensen kopen een zogenaamde ‘smart tv’, samen met onder andere 4k lijkt het een nieuwe standaard te worden. Maar wat is een smart tv nou eigenlijk? In dit artikel ga ik het zo duidelijk mogelijk uitleggen!

In het kort:
Een smart tv is een digitale televisie en heeft een internet connectie.Hierdoor kun je de apps van bijvoorbeeld Netflix, Spotify en Youtube op je tv zetten. Meestal kun je daarnaast ook gewoon op het internet rond surfen.

 

Wat is een Smart tv?

Zoals net al kort verteld is een Smart tv een televisie met een internet verbinding. Deze verbinding kan vaak draadloos (wifi) of met een netwerkkabel ontstaan.
Een groot verschil tussen een ‘ouderwetse’ tv en een smart versie is het feit dat je bij de laatst genoemde apps op je tv hebt. Je smart televisie wordt meestal al met een aantal apps geleverd en daarnaast kun je op de AppStore naar eigen keuze extra apps op je tv installeren. Voorbeelden hiervan zijn buitenlandse mediadiensten maar je kunt ook games downloaden en ga zo maar door. Belangrijk om te weten is dat de AppStore van een Smart tv een stuk beperkter is in aanbod wanneer je dit vergelijkt met de AppStore van een Smartphone.

Een andere optie die de meeste Smart tv’s hebben is het koppelen van devices zoals je telefoon, laptop of smartwatch aan de tv. Zo kun je foto’s van je telefoon op de televisie laten zien of een serie via je telefoon op het scherm afspelen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon tv kijken, je moet de Apps etc zien als extra opties die er eerder niet waren.

 

Hoe werkt een smart tv

 

wat is een smart tv

 

Nu je weet wat een smart tv is, is het misschien interessant hoe het nou precies werkt. Eigenlijk is dit heel eenvoudig, het enige wat nodig is, is een verbinding met het internet. Dit kan zoals eerder gezegd vaak draadloos. De meeste smart tv’s komen namelijk ‘internet ready’ ze hebben een wifi ontvanger die is ingebouwd waardoor ze gelijk met je netwerk verbonden kunnen worden. Als andere optie is er meestal een LAN aansluiting. Wanneer je deze kabel aansluit aan de tv zul je ook een verbinding met je netwerk hebben. Mensen die kiezen voor een LAN verbinding willen vaak een minder schommelende verbinding met het netwerk, denk bijvoorbeeld aan professionele gamers. Als normaal gebruiker zul je niet snel een verschil merken en is draadloos meestal de voor de hand liggende keuze.

hoe bedien je een smart tv

-Een Smart televisie wordt meestal met eigen afstandsbediening geleverd. Dit is ook het middel waarmee je de televisie zult bedienen. Afhankelijk van het merk en de versie die je gekocht hebt zul je een bepaalde afstandsbediening krijgen. Sommige komen met een soort draadloze cursor, die werkt door de afstandsbediening te bewegen. Andere komen met een standaard afstandsbediening met misschien een aantal knoppen voor de meest gebruikte applicaties. Dit is eigenlijk per merk en versie verschillend en ik raad je aan om online te kijken welke afstandsbediening je krijgt als je dit graag wilt weten.

-Naast een afstandsbediening kun je de tv vaak ook besturen met je telefoon, hier zijn apps voor die je kunt vinden in je App Store.

-Als laatste kun je soms ook een toetsenbord gebruiken om je tv te besturen dit is nu alleen zo bij Samsung, deze toetsenborden zijn apart te bestellen.

Waarom/wanneer een smart tv?

Tegenwoordig is de smart tv een standaard geworden in het midden en top segment, het is bij het kopen van een nieuwe tv dan ook niet altijd een keuze maar vaak al een standaard. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van apps als Youtube en Netflix dan is een Smart tv voor jou een goede keuze. Doordat je dit nu op je tv kunt gebruiken haal je nog meer uit de televisie dan je nu al doet. Daarnaast hoef je niet meer je laptop te gebruiken voor Netflix, je telefoon voor Facebook en je tv voor het nieuws. Deze dingen kun je nu allemaal combineren met alleen je smart tv. Het scheelt dus een hoop multitasken op je verschillende apparaten.

Welke apps moet je op je smart tv zetten?

De apps die je op je smart tv wilt hebben verschillen natuurlijk per persoon. Je moet dan ook altijd voor jezelf beslissen welke apps je wilt downloaden maar een aantal apps die je standaard op je smart tv hebt of kunt zetten zijn:

 • Netflix
 • Youtube
 • Spotify
 • Facebook
 • NLziet
 • NU.nl
 • NOS
 • Buienradar
 • RTL XL
 • Videoland
 • Uitzending gemist

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties maar dit zijn de apps die de meeste mensen wel op hun smart tv zullen zetten.

 

wat is smart tv

 

de verschillende platformen

De meeste merken hebben zelf een besturingssysteem gekozen, er zijn dus verschillende platformen voor smart tv’s afhankelijk van het merk. Je kunt dit vergelijken met het verschil tussen een macbook (MacOS) en een Acer (Windows), dit zijn alle twee laptops maar er zit wel veel verschil in waar bijvoorbeeld de apps staan en hoe alles werkt. Dit kan dus belangrijk zijn omdat de apps, werking en lay-out van deze besturingssystemen verschillen. Het is van te voren dus goed om te kijken wat bij je past. Er zijn eigenlijk 5 grote merken als je het over smart tv’s hebt, ik zal ze hieronder opsommen en kort stilstaan bij de systemen die ze gebruiken.

Samsung

Samsung smart tv’s werken met Tizen.
Het menu van Tizen en logisch opgebouwd en dus makkelijk om mee te werken. Je hebt de optie om je favoriete apps toe te voegen op een plek in je menu zodat je hier snel en eenvoudig bij kan. Ook kun je ze verplaatsen van plek of verwijderen. De Appstore is overzichtelijk maar is wel iets om aan te wennen, ook is het belangrijk om te weten dat je voor het downloaden van apps in de Appstore een account van Samsung nodig hebt. Deze kun je overigens gewoon aanmaken.

 

LG

LG smart tv’s werken met WebOS 3.0

Ook LG heeft een eigen systeem, namelijk WebOS 3.0 Dit systeem werkt eenvoudig en vlot maar de ‘plaatjes’ van de apps zijn niet altijd even duidelijk. Na een tijdje zal je hier vanzelf aan wennen maar zeker in het begin kan dit onduidelijk zijn. Ook hier kun je zelf een volgorde bepalen. Wat makkelijk is aan WebOS 3.0 is het feit dat je voor downloaden in de Appstore geen account hoeft aan te maken. De Appstore zelf is overigens eenvoudig te bewandelen.

 

Sony & Phillips

Op de goedkopere toestellen na werken de smart tv’s van zowel Sony als Phillips op Android tv.

De tv’s van Sony en Phillips werken met Android tv, ze zijn niet volledig gelijk maar het menu is bij beide merken prettig ingericht en zeer makkelijk in gebruik. Bij Sony kun je de apps weer zelf verplaatsen op je voorkeursplek, bij Phillips kan dit echter niet. De meeste apps die standaard op je tv staan kun je niet verwijderen.

Bij de goedkopere smart tv’s van beide merken wordt gebruik gemaakt van een eenvoudig menu. Waar je dan rekening mee moet houden is dat de Appstore maar een zeer beperkt aanbod heeft. Ook zal deze versie wat trager werken.

 

Panasonic

Panasonic smart tv’s werken met FireFox OS en Smart Viera.

Bij alle 2 de besturingssystemen kun je zelf kiezen welke apps je gebruikt in het basismenu. Wat ook fijn is dat je niet alle apps die standaard op je tv staan moet houden, je kunt er een aantal wissen. De Appstore is bij alle twee de systemen eenvoudig te doorzoeken en de plaatjes zijn duidelijk.

 

Wat is een smart tv -Tips en Adviezen

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag, wat is een smart tv? Nu volgen nog een aantal algemene tips en adviezen.

 • Veel hotels en motels hebben tegenwoordig smart tv’s op de kamers hangen. Nu je weet wat een smart tv is en hoe deze werkt kun je daar in de hotels natuurlijk mooi gebruik van maken. Een tip die ik je mee zou geven is om na het inloggen op de apps die je gebruikt hebt weer uit te loggen voor je weg gaat! Ik ben zelf regelmatig in hotels gekomen waar ik gebruik kon maken van een voor mij totaal onbekend Netflix-account en zelfs Facebook moest nog uitgelogd worden. In 90% van de gevallen zal dit geen problemen op leveren maar het is gewoon niet fijn/handig als andere mensen op je account kunnen.
 • Kijk wanneer je op je privacy gesteld bent eens bij de instelling in het menu. Afhankelijk van het merk dat je gekozen hebt staat dat onder Privacyvoorwaarden, gebruikersovereenkomsten of voorwaarden en beleid.
 • Hou er rekening mee dat niet alle apps altijd ondersteunt zullen worden/blijven. Een hoop oudere apps worden niet meer ondersteunt door het besturingssysteem en sommige oude tv’s kunnen geen nieuwe apps meer downloaden. Dit is natuurlijk heel vervelend maar de grote merken wijzen naar de ontwikkelaars en andersom. Voorlopig moet je dus gewoon zelf kijken wat ondersteunt wordt en wat niet. (dit kan vaak in de App Store of op internet gevonden worden)
 • Een voordeel van een smart tv is dat je er films en series via bijvoorbeeld Netflix op kan kijken. Waarom is dit een voordeel? Op dit platform (en een aantal andere) wordt al veel hogere kwaliteit beeld geleverd. Mijn tip zou dan ook zijn om ook eens te kijken naar bijvoorbeeld een 4k smart tv. Als je van plan bent om veel films of series online te kijken kan dit nog echt wat extra’s toevoegen.
 • Wanneer je online koopt wees dan voorzichtig met uitpakken en zorg dat alles heel blijft, je hebt namelijk nog 14 dagen de tijd na je koop om deze zonder reden weer terug te sturen. (bekijk hiervoor ook de voorwaardes die bij de verkoper staan)

 

Hopelijk heb je een antwoord op de vraag, wat is een smart tv? Mocht je nog opmerkingen hebben, aanpassingen of vragen laat dan een reactie achter.

Nu je weet wat een smart tv is hoop ik dat je beter weet of dit bij je past of niet, op de site zullen ook andere tv gerelateerde onderwerpen behandeld worden kijk dus gerust nog verder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *