wat is 4k tv

Wat is 4k tv? – een uitleg over UHD & 4k resolutie

Ik zie steeds vaker dat bij tv’s de termen 4k en UHD gebruikt wordt. Nu wist ik dat deze termen te maken hebben met resolutie maar veel verder dan dat kwam ik niet en ik vroeg me af, wat is 4k tv? Inmiddels heb ik uitgezocht wat het is en deel ik graag mijn uitleg, zodat voor jou gelijk alles duidelijk is!

In het kort is 4k tv een term om aan te geven wat de resolutie van je televisie is. Naast 4k wordt ook de term Ultra HD (UHD) gebruikt om de resolutie te beschrijven. UHD is de ‘standaard’ en meest gebruikte 4k resolutie maar er zijn ook nog andere versies. 4k slaat op op de horizontale scherm resolutie. ( het aantal pixels in de breedte van je scherm) Dit zijn bijna 4000 pixels, om precies te zijn 3840 pixels. De verticale resolutie bij UHD is 2160 pixels. 4k is dus eigenlijk gewoon een afkorting voor 4000. Ultra HD is een term om aan te geven dat het beeld nog beter is dan bij full HD, bij full HD zijn er ‘slechts’ 1920 x 1080 pixels.

 

Wat is 4k resolutie bij een tv? (uitgebreid)

Ik heb het net natuurlijk al in het kort uitgelegd maar ik kan me voorstellen dat extra uitleg misschien nog prettig is. Ik zal het daarom nog eens uitleggen met wat meer diepgang.

Om te begrijpen wat 4k resolutie of 4k tv is, is het handig om te begrijpen wat resolutie precies is. Resolutie is een woord dat gebruikt wordt om aan te geven hoeveel gebruikte pixels er zijn, op in dit geval het scherm van je televisie. Om dit weer goed te begrijpen moet je weten wat een pixel is. Ik gebruik hiervoor de uitleg van wikipedia omdat deze heel duidelijk is. ‘ Een pixel is een enkele gekleurde punt op het beeldscherm van een computer of digitaal beeld. Veel pixels bij elkaar vormen samen een beeld.’

een voorbeeld waarin je duidelijk pixels kunt zien:

pixels

 

Resolutie is dus eigenlijk de hoeveelheid gekleurde punten (pixels) die gebruikt kunnen worden op je beeldscherm. Hoe meer punten dit zijn hoe ‘scherper’ het beeld dus is.

Dan het 4k gedeelte, dit is eigenlijk gewoon een afkorting voor het aantal pixels dat over het horizontale deel van je scherm kan worden weergegeven. Dit zijn er namelijk afhankelijk van welke versie je hebt ongeveer 4000. (hieronder worden verschillende versies opgenoemd)
Als het goed is heb je nu al een antwoord op de vraag ‘wat is 4k?’ Dan gaan we nu iets dieper in op de soorten die er zijn.

 

Soorten 4k

Er zijn verschillende versies die onder 4k resolutie vallen omdat dit eigenlijk een algemene term is.

 

Ultra HD (UHD)

wat is Ultra HD?  UHD is een afkorting voor ‘Ultra High Definition’. Dit is de meest bekende vorm van 4k resolutie en wordt ook vaak als synoniem gebruikt. Strikt gezien klopt dit niet helemaal omdat zoals ik net al zei het een algemene term is en UHD hier een specifieke versie van is. Ultra HD is de versie die meestal gebruikt wordt in tv’s voor consumenten. De volgende resolutie valt onder UHD:

3840 x 2160 pixels

Dit is in totaal (wanneer je het dus vermenigvuldigd) 4 keer zoveel pixels als bij full HD. Waarvan het aantal pixels 1920 x 1080 is.

 

DCI

DCI is een versie die vooral in de filmwereld wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld digitale projectors en monitoren. Dit is dus de kwaliteit die in bioscopen te zien is. Er vallen meerdere resoluties onder DCI, namelijk:

 • 4096 x 2160 (full frame)
 • 3996 x 2160 (flat crop)
 • 4096 x 1716 (CinemaScope crop)

 

4k resolutie

 

Overige

Dan zijn er ook nog andere resoluties die weleens gebruikt worden en onder 4k vallen, dat zijn de volgende resoluties:

 • 4096 x 2560
 • 4096 x 2304
 • 3840 x 2400
 • 3840 x 1600
 • 3840 x 1080

 

Is 4k resolutie iets voor jou?

Als je een Ultra HD televisie wilt kopen moet je eerst aan jezelf vragen of dit wel een verstandige keuze is. Het kan namelijk zo zijn dat je er helemaal niks aan hebt!
Op dit moment zijn er nog geen tv programma’s die deze resolutie ondersteunen. Wanneer je de televisie alleen wilt gebruiken om bijvoorbeeld het nieuws te kijken heeft een 4k tv dus helemaal geen zin.

Wanneer je van plan bent om je televisie ook te gebruiken voor onder andere gamen, series kijken of films kijken dan kan 4k resolutie je helpen om hier nog meer van te genieten. Ook als je een computerscherm wilt kopen is deze kwaliteit heel interessant voor jou.

Een aantal beroepen hebben ook veel aan deze nieuwe scherpere kwaliteit beeldschermen. (zowel computer als televisie)

Denk aan:

 • fotograaf
 • ontwerpers (ongeveer elke ontwerper heeft iets aan een beeld waarin je meer details kunt zien)
 • ICT beroepen

 

Moet je nu een 4k tv kopen of niet?

De eerste vraag die je jezelf dan moet stellen is of je er wat aan hebt, ik heb uitgelegd wanneer je voordeel hebt van een Ultra HD beeldscherm. Vraag jezelf dus eerst af of je wel onder deze categorie valt.

Dan moet je voor jezelf de keuze maken of de voordelen genoeg zijn om je over te halen.

Wat zijn de voordelen van 4k ?

 • scherper beeld, zelfs vier keer zo scherp als full HD, dit komt vooral tot zijn recht bij schermen van 50 inch of groter
 • je kunt series en films streamen op je televisie in hogere kwaliteit

wat zijn de nadelen van 4k?

 • ‘normale’ programma’s worden nog niet in deze resolutie uitgezonden
 • de prijs is hoger

 

Wanneer je dit allemaal hebt afgewogen kun je beslissen of je een 4k tv moet kopen of niet.

 

Verschil met full HD

Een vraag die veel gesteld wordt is of er nou echt een verschil is met full HD tv. Het simpele antwoord daarop is ja, er zijn 4 keer zoveel pixels. Een probleem is alleen dat je op een normale kijkafstand eigenlijk helemaal geen voordeel hebt van al die extra pixels. Je ziet alles misschien nog een fractie scherper maar veel zal het niet schelen. Het grote verschil is er wanneer je dichter bij je scherm gaat zitten. Bij full HD zie je als je dichter bij je scherm zit de kwaliteit toch iets minder worden maar bij Ultra HD blijft die kwaliteit extreem hoog. Dit is ook waarom 4k zo interessant is voor gamers of eigenlijk computerschermen in het algemeen. Bij een computer zit je veel dichter op je scherm en zie je dus ook een veel groter verschil in beeldkwaliteit. Er is dus zeker een verschil met full HD maar je zult er niet altijd evenveel van merken.

 

Hopelijk heb je een antwoord gekregen op de vraag, ‘wat is 4k tv?’ Als je opmerkingen, aanvullingen of vragen hebt kun je altijd een reactie plaatsen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *